In de buurt

In de buurt

In de buurt van Giethoorn …

Giethoorn ligt in het noordwesten van Overijssel en in de buurt liggen een aantal dorpen. Klik op de naam en u krijgt meer informatie.

Dwarsgracht en Jonen

Deze twee kleine dorpjes liggen in de buurt bij Giethoorn en u komt ze tegen wanneer u gaat fietsen, varen of wandelen. Het dorpje Jonen is alleen te voet, per fiets of met een bootje te bereiken. De dorpjes lijken een beetje op Giethoorn.

Vollenhove

Op ongeveer 10 km ligt het vissersstadje Vollenhove, dat ooit te boek stond als ‘stad der paleizen’ met bijzondere blikvangers zoals de Havezathe. Te bezoeken o.a. de oudheidkamer

Blokzijl

Blokzijl, een voormalige Zuiderzeestadje ligt op 15 kilometer en  is naar overlevering gesticht door kooplieden en was in de Gouden Eeuw een bloeiende handelsstad. In het midden van het stadje ligt de Havenkolk en wanneer je hier toch bent, vergeet dan niet Het Gildenhuys te bezoeken.

Wanneperveen

Wanneperveen is een streekdorp dat midden tussen de plassen en de meren ligt. Je kunt hier onder andere een kaasboerderij en/of een schapenboerderij bezoeken. Dit dorpje is de start van veel fiets- en wandelroutes door het natuurgebied De Wieden. Het dorpje ligt op ongeveer 6 kilometer van Giethoorn.

Steenwijk

Deze oude vestingsstad omgeven door stadswallen kent een hele gezellige winkelstraat. In de buurt van de markt vind je onder andere het kermis- en circusmuseum. In de maanden juli en augustus worden er iedere woensdag de zogenaamde midweekfeesten gehouden.

Zwartsluis

Op ongeveer 6 km afstand vind je het plaatsje Zwartewaterland. Dit dorpje staat bekend als de poort naar het Noorden en is bekend van de sleepbootdagen. Je kunt hier Schoonewell bezoeken, een centrum voor natuur en oude ambachten.

Meppel

Al in de 12 eeuw werd er gesproken over Meppel, ook al was het in die tijd niet meer dan een groepje boerderijen. 3 eeuwen later werd Meppel zelfstandig en mocht er een kerk gebouwd worden, de Grote of Mariakerk. Deze kerk, heel vaak verbouwd, staat er nog steeds. In de 16e eeuw kwam Meppel, net als vrijwel het gehele gebied, tot bloei vanwege de turfafgravingen. Heden ten dage is Meppel een gezellige grachtenstad waar in juli en augustus op donderdag de zogenaamde Meppel Dagen worden gehouden. Ook de moeite waard is een bezoekje aan het drukkerij museum. Je vindt Meppel op 15 kilometer.

Staphorst

Hardblauw, wit en knalgroen – de kleuren van de prachtige boerderijen in dit overbekende traditionele stadje laten zien hoe het verleden eruit heeft gezien. Prachtige boerderijen en de meerderheid van de bevolking nog steeds in originele klederdracht.

Havelterberg

Dit dorpje ligt tussen de gemeenten Havelte en Steenwijk en valt voor een deel onder de gemeente Meppel. Het dorpje heeft nog geen 200 inwoners. Havelterberg is bekend vanwege een aantal zaken waaronder de Woldstroom, een school voor kinderen vanuit het buitenland en speciaal voor de kinderen van asielzoekers. In de buurt van het dorpje vind je de overblijfselen van een Amerikaanse basis waar hoogstwaarschijnlijk in de periode rond 1970 nucleaire wapens lagen opgeslagen. Er is één wachttoren als een soort van monument overgebleven. Ook vind je er 2 hunebedden.

Genemuiden

20 kilometer van Giethoorn ligt Genemuiden, een plaatsje dat in het verleden bekend stond om de fabricage van biezen matten. Toen het gebruik van biezen matten steeds minder en minder werd, is de industrie in de buurt overgestapt op het maken van vaste vloerbedekking. Hoe dit in de loop van de tijd is gegaan kun je allemaal terugvinden in het Tapijtmuseum. Op de derde dinsdag in oktober wordt traditiegetrouw de ‘biestemærk’ gehouden. Van oorsprong was dit een jaarmarkt waarop dieren verkocht werden echter na het uitbreken van de MKZ-crisis in 2001 mag dit niet meer. Nu wordt er op het Havenplein een soort kermis opgebouwd in de week voor de biestemærk.

Hasselt

Deze waterrijke stad, een groene stad, wordt omringd door bijzondere natuurgebieden. U vindt er heel veel soorten hogere planten en dieren. Omdat Hasselt precies ligt in een gebied waar verschillende weersinvloeden en stromingen samenkomen, is er een hele diverse flora en fauna ontstaan. Wanneer de natuur in volle bloei staat worden hier speciale excursies georganiseerd voor de liefhebbers. Op een groot deel van de stadswallen is een wandelpark aangelegd, voorzien van paden en een diverse beplanting, het Van Stolkpark. In de binnenstad van Hasselt zijn vele oude en monumentale bouwwerken bewaard gebleven door een actieve historische vereniging. Hasselt heeft een binnen haar grachten een beschermd stadsgezicht. Enkele beroemde gebouwen zijn de moeite waard om te bezoeken.

  • Grote – of Sint Stephanuskerk, vanwege de akoestiek en het orgel van Rudolf Knol uit 1806
  • Mariaconvent aan de Baangracht
  • Verdedigingswerken, de restanten van de stadsmuur
  • Vispoortje, een stuk overgebleven stadsmuur en het gebouw aan de kade
  • Bastions, de resten van de omwalling vooral goed zichtbaar in het Van Stolkpark
  • Molen de Zwaluw, een korenmolen uit 1867 aan de Stenendijk
  • Het oude raadhuis aan de Markt