Punter huren

Punter huren

Een punter huren in Giethoorn is uniek in Nederland! Wat de gondel huren voor Venetië is, is een punter huren voor Giethoorn. Op de ouderwetse manier duwt u zich, met een punterboom die op de harde zandlaag wordt afgezet, telkens weer een stukje verder. In Giethoorn en ook op grote delen van het Bovenwijde is dit geen enkel probleem omdat het water nergens dieper is dan 1 meter. Meer weten waar u een (zeil) punter huren kunt? Klik dan op de knop onder aan de pagina.

Wat is een punter?

Een punter huren in Giethoorn is uniek in Nederland! Punter is een verzamelnaam voor meerdere typen open platbodems. Zij zijn voornamelijk ontworpen om te kunnen varen in ondiepe wateren. Met hun bijna platte onderkant en rechte kanten waren ze vroeger veel in gebruik in de veengebieden van Nederland. De punter behoort tot de oudste nog bestaande schepen. Schilders vereeuwigden dit type boten vooral in de 16e eeuw. Tegenwoordig vinden we de punters nagenoeg alleen in Overijssel en in het speciaal in Giethoorn. Nu worden ze veelal verhuurd aan toeristen.

Oudste en énige punter bouwer nog in Giethoorn

Rondom Giethoorn waren ooit een twintigtal punterwerven. Van al deze werven, veelal ambachtelijke familiebedrijfjes bleef er maar één over, Punterwerf Wildeboer. Thomas Vos legde net voor 1900 de basis van deze werf. Begonnen in een schuur aan de Appensteeg en in 1933 verhuisd naar de huidige locatie van de werf aan de Beulakerweg. Oprichter Vos’ achterkleinzoon Henk Wildeboer nam het bedrijf in 1990 van z’n vader over. Samen met echtgenote Yvonne sloeg hij nieuwe wegen in. Klik hier voor een bezoek aan de werf.

Comfort en veiligheid is belangrijk voor ons

Omdat wij comfort en veiligheid heel belangrijk vinden hebben we voor onze verhuurboten de bodems iets breder gemaakt en de boorden een stukje verhoogd. Het is hierdoor nog ruimer aan boord dan het eerste gezicht doet vermoeden. En bovendien is de boot stabieler en daardoor veiliger. Wanneer u de meren in de buurt van Giethoorn op gaat met uw punter heeft u minder last van buiswater en ook de wind heeft minder vat op uw punter. Een punter huren is een veilige boot huren, een boot gemaakt van eikenhout. Hierdoor is de boot heel zwaar en ligt hij beter en stabieler in het water. De punter is voorzien van een soort zitkisten waardoor u enerzijds uw spullen prima op kunt bergen. Anderzijds door de meegeleverde kussens die u op deze zitkisten kunt neerleggen, kunt u heel comfortabel naast elkaar zitten. Mocht het weer tegenvallen hebben we zelfs warme fleecedekens voor u. Overigens kunt u wel met 8 personen plaats nemen in de punter.

Een punter huren

Veel van onze bezoekers ervaren een dagje punter huren als een geweldige ervaring. Zij denken vaak met bewondering terug aan de mensen die hier vroeger leefden. Want voor hen was het de enige mogelijkheid om van A naar B te varen. Ook u kunt de beginselen snel onder de knie krijgen. Van onze instructeurs krijgt u een lesje beginselen punteren. Bij het vertrek krijgt u een leuke puzzeltocht mee en dan kunnen (zoals de Gieterse mensen het zeggen) de haand’n uut de mouw’n. Veel plezier!

button